Falafler er en de mange vidunderlige ting, der er kommet ud af det arabiske køkken. Kikærter blandet med alskens godhed i form af urter og krydderier og dybstegt i masser af brandvarm olie gør disse små vegetarfrikadeller til en virkelig skøn spise, synes jeg.
Men selvom man kan lave dem helt efter bogen med spidskommen, koriander og persille, kan man også med held variere smagsindtrykket lidt og tilsætte andre ting, der giver en mere alternativ smag – og det var, hvad jeg gjorde i går, hvor der endte frisk oregano, en revet persillerod, lidt hytteost og sågar cremefraiche i falaflerne. Og resultatet blev ret fint, selvom jeg nok også skulle have haft gang i noget lidt kraftigere smag i form af chili og lidt mere hvidløg.
Man skal ikke koge sine kikærter først, hvis man skal lave virkeligt vellykkede falafler
Ifølge mange opskrifter skal man koge sine kikærter eller bruge nogen fra dåse. Men der siger jeg lige stop. De skal ikke koges – kun udblødes. For bruger man kogte kikærter i sin falafel-fars får man noget, der minder om humus (som jo egentlig er ganske skønt), men som er svært at få til at blive formet og hænge sammen, når det bliver stegt.
I stedet tager man sine udblødte kikærter og kommer dem ukogte ned i en foodprocessor sammen med alle de andre ingredienser. Og varmen, når man steger falaflerne, er rigeligt til at tilberede kikærterne. Resultatet er langt mere interessante falafler, der ikke blot smager som stegt humus.
Om dybstegning af falafler
Jeg mener helt klart, at falafler skal dybsteges i olie – altså ned i brandvarm fritureolie, som helt dækker de små kugler. For steger man dem blot på en pande, får de slet ikke den der lækre cruncy overflade, som er så vigtig i en god falafel – og som giver fantastisk modspil til det bløde, let svampede indre.
Og selvom man dybsteger suger de faktisk ikke særligt meget olie, hvis olien ellers er varm nok – så du kan godt spise dem med relativ god samvittighed, vil jeg tro.
Sådan lavede jeg falafler til to personer – men hvor der var nok til fire
3 dl tørrede kikærter
1 æg
2 dl mel
1 spk hytteost
2 spk cremefraiche
1 persillerod, revet
1 håndfuld friske oreganoblade
1 håndfuld frisk persille
1 håndfuld friske korianderblade
2-3 fed hvidløg
½ l fritureolie til dybstgning
1. Udblød kikærterne i rigeligt vand i minimum otte timer – gerne flere (og udblød bare en masse, når du er i gang, så kan du også lave humus, tabule og andre lækre arabiske ting).
2. Riv persilleroden på et rivejern.
3. Hæld alle ingredienser på nær olie op i en foodprocessor og hak det hele godt igennem, så du får en farslignende substans. Måske skal du tilsætte lidt mælk eller cremefraiche, hvis det ikke er fugtigt nok – og lidt mere mel, hvis farsen er for lind.
4. Varm olien op i en lille gryde. Når den syder om en tændstik. er olien varm nok.
5. Form små kugler af farsen og kom dem ned i olien. Du bør ikke stege mere end en 3-4 falafler ad gangen, da olien ellers bliver for kold.
6. Friter falaflerne et par minutter i olien, indtil de er blevet brune. Tag dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir.
Tip til tilbehør
Server med en god salat – gerne med masser af løg, feta og oliven – og hjemmelavede fladbrød. En god dressing til salaten består af et par spiseskefulde olivenolie rystet sammen med en spiseskefuld sukker og lidt citronsaft.
Dryp lidt citronsaft over falaflerne, når du serverer dem. Syren går godt i spænd med de lidt svampede falafler.
Seneste kommentarer