Bolognese, ragu, spaghetti med kødsovs … kært barn har mange navne
Politiken har i dag en artikel om spaghetti med kødsovs. Den der nationalret, som alle danskere elsker, men som oftest intet har med den originale italienske ragu fra bologna-området, der har lagt navn til bolognesen. Artiklen handler om jagten på den originale ægte bolognese og om hvordan spaghetti er bandlyst i den ret – der skal en anden bredere pastatype til, for spaghetti er slet ikke god til den type ragu, som bolognesen er. Man finder også Politikens forslag til den ægte bolognese samt et forslag til en hurtig dansk udgave.
Den navnkundige ret har lige siden min spæde barndom været en af mine livretter. Dengang stiftede jeg bekendtskab med den i børnehaven under navnet sørøverbøf. Det var noget med hakket kød i en sovs sammen med hvidkål og med enten spaghetti eller kartoffelmos til – helst med kartoffelmos, mente min mor, for dengang var spaghetti som bekendt ganske usundt, mente mange. Der var mosen bedre. Siden blev pasta sundt i halvfemserne, men igen udskældt i disse moderne kulhydrat-angste tider. Det har dog ikke medført kartoffelmos til bolognesen igen.
Det var en ret, vi fik mange, mange gange i mit barndomshjem. Ofte hakket oksekød i en tynd tomatsauce spædet op med vand for at strække kødet, som Mor sagde. Nogen gange med hvidkål i – andre gange ikke.
Det er måske den ret jeg har lavet flest gange, fra jeg stiftede bekendtskab med kødgryder i hjemkundskab til i dag. Det er blevet til mange grydefulde og i mange meget forskellige udgaver. For netop kødsovsen er om noget en ret, der har ændret sig i mit køkken, efterhånden som jeg har fået indsigt i mad. Først meget ligesom min mor, så med fokus på alverdens mærkværdige krydderier, og i dag, hvor grøntsager stor for det meste af smagen, og hvor jeg prøver at komme så tæt på det italienerne kalder ragu alla bolognese – men som jeg kan se ud fra dagens artikel stadig ikke er helt i vinkel. Men som jeg holder meget af, i den form jeg er nået frem til.
Men her kommer en kort guide til, hvordan jeg laver ragu alla bolognese på min helt egen måde.
Opskrift til ca. 4 personer – sådan circa med det hele
300-400 g. hakket økologisk oksekød
1-2 løg, finthakket
2 gulerødder, revne
3 stængler bladselleri, finthakket
1 dåse hakkede tomater – gerne san marzano
1 dåse koncentreret tomatpure
1-2 spk. sukker
1-2 glas tør rødvin
Sødmælk
Salt og peber
Olivenolie eller smør til stegning
Svits løgene i fedtstof, indtil de er gennemsigtige, og tilsæt gulerødder og bladselleri, og svits videre. Brun kødet af på en meget varm pande, og tilsæt det brunede kød til grøntsagerne. Hæld vin over og kog det værste alkohol ud ved høj varme. Tilsæt tomatpure og hakkede tomater sammen med sukkeret.
Lad retten koge i et par timer ved svag varme. Mindst én time, gerne mere. Allerhelst tre.
Når raguen er ved at være kogt meget ind og kød og grøntsager er én masse – og raguen er mere fast end flydende – er den ved at være færdig. Tilsat et skvat sødmælk og lad mælken creme raguen.
Vend din kødsovs med frisklavet pasta – gerne fettucine eller andre brede sorter – og server den rygende varm.
Kødsovsen smager endnu bedre dagen efter, når den har haft tid til at trække.
Hej Mikkel
Sidder nu i El Masnous lige uden for Barcelona og kigger ud i mørket over det Middelhav, der får Italien til at synes uendeligt langt væk.
Men som på denne aften er kommet bare en anelse tættere på. Efter vi for anden aften i træk har spist den Bolognese, som du anbefaler fra politiken.dk http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekopskrifter/ECE1213488/aegte-rag-alla-bolognese/
Men hvor vi efter fire timer i køkkenete lørdag aften stod tilbage med en flov smag af verdens bedste gennemkogte grunsovs – bestående af okse- og flæskefars, bacon og HVIDvin – så er vi takket været min svigerinde, Britta, nu kommet så tæt på det Italien, vi elsker. Så tæt at de gamle rivaler – Spanien og Italien – er som forbrødrede i deres fælles latinske skæbne.
For Britta tilføjede selvfølgelige på andendagen en række af de ingredienser, som allerede Corleone-familien i Godfather I påpegede som helt nødvendige: Masser af hvidløg, rødvin og concentreret tomat (og dertil selvføgelig chili, timian og lidt mere mælk og fløde).
Mama mia
Nej, Bologna er ikke kun for altid i vore hjerter for biler, der ikke er fra denne verden (Lamborghini), men også for en kødsovs, der definerer latinsk temperament og kant og ikke er den millionbøf, som politiken disker op med.
kh ulrik
Hej Ulrik,
Godt at se, du laver noget fornuftigt nede i Barcelona – altså gør dig tanker om mad.
Jeg mener ikke hvidløg har noget at gøre i en bolognese. Den hører hjemme i en tomatsauce (som er det scenen i Godfather handler om).
Til gengæld hører tomatkoncentrat – gerne trippelkoncentrat – og rødvin absolut hjemme.
Blad selleri…..
Hvidvin – for Guds og raguens skyld !!! Dertil, ikke okseskød, men svin og kalv. Ellers OK.