DM i hverdagsmad: Hvad skal jeg byde ind med?
DM i hverdagsmad er netop blevet skudt i gang. Det er et nyt initiativ, der skal sætte fokus på al den daglige mad, som vi kan lave i det daglige – og for at almindelige danskere kan blive inspireret til at lave andet mad i dagligdagen end de 5-10 klassikere, der altid ender på middagsbordet i den travle hverdag.
DM i hverdagsmad, som arrangeres af Madkulturen og Mad+Medier (som jeg er medlem af), har blandt andet udskrevet en konkurrence, hvor man kan indsende opskrifter på god og kreativ hverdagsmad. De bedste opskrifter bliver samlet i en kogebog, og den vil undertegnede hverdagsmadglade madblogger da frygtelig gerne med i. Og derfor har jeg tænkt mig at indsende en stak opskrifter til konkurrencen.
Og her er det så, at du – kære læser – kom ind i billedet. For jeg har i tidens løb skrevet et hav opskrifter på god hverdagsmad, og jeg synes nok, det er lidt overkill at indsende dem alle. Så derfor vil jeg opfordre dig til i kommentarfeltetat skrive, hvilke opskrifter, du synes, jeg skal indsende.
For at gøre det lettere for dig, har jeg selv valgt de bedste ud, så de kan få et overblik – og måske endda bliver lidt inspireret til hverdagsmad. Og jeg har sågar opdelt dem lidt i temaer.
Supperne
Jeg elsker at lave supper, og de her er de mest mindeværdige:
Kålsuppe med Chorizo og røget paprika – en fræk lille sag med varme og sundhed
Gulerods- og jordskoksuppe med lakrids – lakrids og gulerod har det bare så utrolig godt sammen.
De meget hverdagsagtige
Der er også en række retter, der ikke er funky eller avancerede, men bare virkelig dejlige på sådan en rigtig jordnær måde.
Varm tomatsalat med perlerug serveret til kyllingefrikadeller – Et let, frækt og ganske velsmagende tilbehør med masser af smag til nogle enkel kyllingefrikadeller (som også kan være helt almindelige frikadeller).
Alternativ boller i karry – med mere smag, mindre fedt og med meget mere eksotisk wow – Klassikeren boller i karry, hvor saucen er lavet af kokosmælk, citrongræs og blendede grønsager. Min lille datter eeeeelsker det.
Knuste bagekartofler med soltørrede tomater og ristede svampe – Et lækkert tilbehør fuld af smag, hvor bagte kartofler giver en ekstra intens kartoffelsmag i denne grove puré.
Salaterne
Jeg holder meget af salater – især når de har sjove ingredienser og mange smagsindtryk; og især når de virkelig mætte.
Salat med sprøde pærer, blåskimmleost og lufttørret skinke – En fransk inapireret salat, hvor pærer, ost og salt stegt skinke går op i højere enhed.
Salat med tyndtskårede æbler, brombær og soja-citron-dressing – En frisk salat, hvor umamismagen fra soja giver en spændende salt modspil til søde og syrlige frugter.
De vovede
Så er der selvfølgelig også de lidt vovede opskrifter, hvor man kommer lidt ud af sin comfort zone – men som ikke desto mindre ikke er specielt svære at lave og derfor nemt kan laves en god hverdagsaften.
Risotto på perlebyg, chorizo og grønkål med friske æbler og fennikel – Dette er måske min egen yndlingsopskrift på denne blog. Krydret chorizo-pølser møder nordiske råvarer som friske æbler, grønkål og sennep. En spøjs risotto, der – synes jeg selv – sidder lige i skabet.
Nordisk sandwich med ristet rugbrød, kyllingebryst og creme af blomkål, spinat og nødder – En mættende og velsmagende sandwich med en dejlig skæv sandwich-creme.
De elegante
Endelig er der de elegante retter, der godt kan laves en hverdagsaften, men kræver lidt mere – men hvor elegancen også giver retterne lidt ekstra.
Svinemørbrad med gulerodspuré, dampede porrer og blomkål i brunet smør – Svinemørbrad med en dejlig gulerodspuré. En ret, hvor anretningen gør rigtigt meget for helhedsindtrykket.
Oksetern braiseret i fennikel og æblemost – Lidt en simreret, men lidt planlægning kan den sagtens laves en hverdag. Den sødlige og lidt syrlige smag fra æblemosten gør oksetern virkelig godt.
Pappadelle med sølvbeder, fennikel og mandler – En vinderet, der skaffede mig et ophold på Hotel Skt Petri og en middag på Geranium.
Idet at det netop er HVERDAGSmad som er i fokus, tror jeg chancerne for sejr er størst med kålsuppen og med opskriften med den knuste bagte kartoffel. Det er hvertfald retter, jeg sidder og får lyst til at lave! 🙂
Mine madlavnings-evner er ikke udviklede nok til konkurrencen (endnu,) men stort held og lykke til dig!
Jeg endte med – lige på falderebet – at indsende følgende opskrifter:
Oksetern braiseret i fennikel og æblemost: http://dmhverdagsmad.dk/?portfolio=oksetern-braiseret-i-fennikel-og-aeblemost
Nordisk sandwich med ristet rugbrød, kyllingebryst og creme af blomkål, spinat og nødder: http://dmhverdagsmad.dk/?portfolio=nordisk-sandwich-med-ristet-rugbrod-kyllingebryst-og-creme-af-blomkal-spinat-og-nodder
Risotto på perlebyg, chorizo og grønkål med friske æbler og fennikel: http://dmhverdagsmad.dk/?portfolio=risotto-pa-perlebyg-chorizo-og-gronkal-med-friske-aebler-og-fennikel
Knuste bagekartofler med soltørrede tomater og ristede svampe: http://dmhverdagsmad.dk/?portfolio=knuste-bagekartofler-med-soltorrede-tomater-og-ristede-svampe
Alternativ boller i karry – med mere smag, mindre fedt og med meget mere eksotisk wow: http://dmhverdagsmad.dk/?portfolio=alternativ-boller-i-karry-med-mere-smag-mindre-fedt-og-med-meget-mere-eksotisk-wow
Varm tomatsalat med perlerug serveret til kyllingefrikadeller: http://dmhverdagsmad.dk/?portfolio=varm-tomatsalat-med-perlerug-serveret-til-kyllingefrikadeller
Kålsuppe med chorizo og røget paprika: http://dmhverdagsmad.dk/?portfolio=kalsuppe-med-chorizo-og-roget-paprika