Gulerods- og jordskoksuppe med lakrids
Gulerodssuppe smager vidunderligt. Det samme gør jordskoksuppe, så hvorfor ikke kombinere dem i denne cremede suppe, hvor en lakridssirup giver de søde rodfrugter et interessant modspil.
Ideen til suppen opstod den anden dag, da jeg skulle lave en egentlig ikke særlig interessant gryderet. På køkkenbordet lå en pose med et par lakridsbolsjer, og pludselig fik jeg den idé at bruge dem i maden. Der var gulerødder i gryderetten, og da gulerødder og lakrids er kendt som rigtigt gode venner, der får det bedste frem i hinanden, skulle det da prøves af.
Derfor knuste jeg bolsjerne i en morter, hældte det knuste lakrids i en gryde med lidt vand, hvorefter det smeltede sammen. Jeg vendte derefter nogle af gulerødderne i lakridsen, hvilket fungerede rigtigt godt. Desværre var rettens sammensætning ikke videre vellykket, og derfor besluttede jeg mig for at gøre endnu et forsøg.
Dagen efter var det Mortens Aften, hvor der kom gæster på besøg. Og her besluttede jeg mig for at prøve lakrids og gulerødder igen – og denne gang i en suppe. Og resultatet blev langt bedre end med gryderetten. For i suppen kan de stærke lakridssmag virkelig krydre de søde gulerødder og jordskokker og skabe en suppe med en skøn harmoni, der samtidig udfordrer ens forestillinger lidt.
Sådan gør du (forret til seks små portioner)
500 g gulerødder
500 g jordskokker
1/4 fennikelknold
1 løg
2 fed hvidløg
Lidt rød chili (mængden afhænger meget af styrken, men suppen skal være lidt spicy, ikke hot)
2-3 timiankviste
1 l hønsebouillon
2 dl hvidvin
1-2 dl piskefløde (kan undlades, hvis du vil være sund)
10 lakridsbolsjer (f.eks. dameskrå)
Salt og peber
1 knivspids cayenne-peber
1 par spiseskefulde lys vineddike eller æbleeddike
Ekstra frisk timian til servering
2 spk olie
1. Hak løget groft og skær gulerødder, jordskokker og fennikel i grove stykker. Hak chilien fint. Tag lidt fennikel og gulerod fra, som du senere kan putte ned i din lakridssirup ved servering.
2. Varm olien op i en gryde og svits grønsagerne, hakket chili, timiankviste og hele hvidløgsfed heri et par minutter, indtil løgene begynder at blive gennemsigtige.
3. Hæld hvidvin og bouillon ved og kog ved svag varme i ca. 20 minutter, indtil grønsagerne er møre. Tag timiankvistene op.
4. Kom suppen i en blender (evt. i flere omgange) og blend den godt. Pres den purerede suppe gennem en sigte og ned i en ny gryde, så suppen bliver helt glat og du undgår eventuelle stykker, der ikke er blevet blendet.
5. Kog suppen op igen, og tilsæt fløde og lad den koge et par minutter, så den bliver ekstra cremet. Smag suppen til med vineddike, salt, peber og evt. lidt cayennepeber.
6. Knus lakridsbolsjerne i en morter eller i et viskestykke, som du banker godt og grundigt med en kagerulle. Kom de knuste bolsjer i en lille gryde sammen med et par skefulde vand. Smelt herefter lakridsbolsjerne ved svag varme, indtil du har en tyk lakridssirup. Tilsæt evt. en knivspids salt for at fremhæve lakridssmagen.
7. Skær de gulerødder og det fennikel, du tog fra tidligere, i små tern og kom dem i den varme lakridssirup. Lad dem trække i siruppen et par minutter.
8. Hæld suppen op i dybe tallerkener og kom et par skefulde lakridsglaserede gulerods- og fennikeltern op i suppen. Hæld en skefuld lakridssirup ud over suppen. Pynt til sidst med lidt friske timianblade.
Fantastisk, at Mikkels svigerinde Anne blev syg denne mortensaften.
Det betød nemlig, at hans forældre blev inviteret sammen med den berømte forfatternevø (Mikkels fætter) Lars og hans dejlige højgravide Anja til jordskokkesuppe med lakrids – og andebryst.
Det var lige så lækkert, som det ser ud. Den lakrids er superduper i sådan en suppe. Både smagsmæssigt og æstetisk.
Vidundertastisk.
Kærlig hilsen
din far
MUMS, det er man da nærmest nødt til at prøve..
Jeg glæder mig til at prøve denne opskrift i morgen, men jeg er meget i tvivl om vinvalg til denne ret. Har du et bud på, hvad der passer?
Hej Lisbeth
Jeg ville servere en let sød riseling, fx en riesling kabinett eller måske endda tør spätlese, fra fx Mosel i Tyskland. En let sødme vil klæde gulerødderne rigtigt godt.
Du kan i øvrigt også bruge lakridssirup i stedet for selv at knuse bolsjer, hvis det er.
Vh
Mikkel
Pingback: Mikkel Bækgaards Madblog