I den svenske blåbærhimmel

Svenske blåbær - Mikkel Bækgaards Madblog-21.jpg

Sommer i Sverige er lig med bær i spandevis. Overalt i de store svenske skove vokser der blåbær, hindbær og tyttebær vildt og er lige til at plukke. Og lige nu i slutningen af juli bugner det især med velsmagende, søde og vidunderlige blåbær, har vi erfaret på vores ferie i Småland.

Jeg elsker bær, og jeg elsker blåbær. Men de  blåbær, man  køber i Danmark er ikke ægte blåbær – det er de såkaldte amerikanske blåbær eller mosebøllebær, som de også hedder. De er hvide indeni, modsat rigtige nordiske blåbær, der er blå-røde indeni og smager af meget mere.

Men heldigvis er der masser af den ægte vare – og endda helt gratis – hvis man krydser Øresundsbroen og kører til Sverige, hvor vi lige nu holder ferie i Småland og blandt andet har hygget os med at samle en hulens masse blåbær stort set lige ved siden af det hus, vi har lejet.

Svenske blåbær - Mikkel Bækgaards Madblog-14.jpgSvenske blåbær - Mikkel Bækgaards Madblog-16.jpg

Blåbærrene er modne allerede her i juli, hvor de gror overalt i det svenske. Faktisk læste jeg et sted, at blåbærplanter dækker omkring 16 procent af Sveriges areal, så mon ikke, at der er bær nok til alle dem, der orker at plukke dem.

De vokser på de her små buske, der løfter sig en 10-20 centimeter over jorden, så man skal have hovedet i jorden og se godt efter. For selvom man ser planterne, kan det være svært at se bærrene – men så lige pludselig kan du se bær overalt, og så er det bare at gå i gang med at plukke og spise lidt undervejs. Men husk tøj, der godt må blive beskidt, for blåbær indeholder megen farve, og det giver irriterende pletter på tøjet – men det er det værd.

Og det er hurtigt og nemt at plukke bærrene. På et kvarter har jeg sammen med min datter Agnes flere dage i træk plukket nok til, at der var masser til morgenmad til hele familien. Og for det ikke skal være løgn, kom Anders, udlejeren, forbi med en stor bøtte bær til os. Tak for det. Så blåbær har vi rigeligt af lige nu.

Og for det endnu mindre skal være løgn, kom det tyske par, der har lejet nabohuset, også forbi med en blåbærkage, som de havde lavet. Hold da op, hvor venligheden er stor i sommerlandet.

Svenske blåbær - Mikkel Bækgaards Madblog-13.jpg

Min lille dreng Albert har også helt styr på at plukke bærrene. Han gemmer dog ikke nogen til os andre, men spiser dem blot direkte fra busken.

Svenske blåbær - Mikkel Bækgaards Madblog-18.jpg

Høsten en tidlig morgenstund. Det giver skønt samvær med en femårig.

Svenske blåbær - Mikkel Bækgaards Madblog-6.jpg

Min søde kone var lidt skeptisk i starten og var bange for at det var giftige bær. Men jeg fik hende beroliget af billeder på internettet og til sidst spiste hun også løs – og ingen er da blevet syge.

Hvad skal du bruge blåbærrene til?

Der findes masser af måder at bruge blåbær på. De smager vidunderligt bare at spise sådan helt for sig selv. De er fabelagtige i kager og også i salater.

Og så smager de godt på den ærkesvenske facon, hvor de bliver serveret i vaniljeyoghurt dryppet med lidt svensk skovhonning eller rørt op med lidt sukker. Og i en pandekage med mere honning er det også godt. Blåbær og honning er altså en kombination, der bare holder.

Endelig kan du også spise dem med fløde. Jeg læste engang et interview med René Redzepi fra Noma, hvor han mente, at netop blåbær med fløde skulle være hans sidste måltid på denne jord.

Men hvad synes du, at blåbær er bedst til? Skriv dit forslag i kommentarfeltet.

Svenske blåbær - Mikkel Bækgaards Madblog-19.jpg

Vaniljeyoghurt med blåbær og honning og virkeligt godt.

Svenske blåbær - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Pandekager ligeså – med lidt honning.

Svenske blåbær - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Jeg har også lavet en gang blåbærmarmelade af de blåbær, som udlejeren kom med. Dem kogte jeg (der var vel et halvt kilo, tror jeg) sammen med ca. 350 gram syltesukker (som er tilsat stivelsesmidlet pektin), skallen fra en økologisk citron og en sjat æblemost. Det blev virkelig godt.

Meget nemt at lave.

Svenske blåbær - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

De tyske naboers kage var også dejlig – og ganske enkelt. Det er vel en klassisk pund-til-pund-kage tilsat blåbær. Den var meget fin, selvom den var en anelse til den tørre side (men det behøves ikke fortælle dem, hvis I møder dem).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier