Køleskabstømning i luksusklassen: Lammemedaljoner med broccoli-ramsløgs-puré og saltbagte lækkerier
Lidt søndags-køleskabstømning endte i ren luksusmad, da nogle præmarinerede lammemedaljoner fik selskab af brocolli blendet med ramsløg, stegt hjertesalat, brødcroutoner samt saltbagte kartofler, rødbeder og løg. Slet ikke dårligt.
I går var jeg til fødselsdag hos mine forældre, og da de er på vej på ferie, fik jeg lidt mad med hjem fra deres køkken Det var et par præmarinerede lammemedaljoner (ved faktisk ikke helt, hvad udskæringen var) fra Aldi af alle steder, et broccoli samt en potte med ramsløg, som min mor – trods den ikke startede sæson – havde fundet i Rema 100o den anden dag.
De råvarer blev udgangspunktet for en herlig søndagsmiddag herhjemme, hvor de lækre medaljoner blev stegt få minutter på hver side og vendt i noget krydderurtestøv, jeg havde tilbage fra nytår. Broccolien blev dampet og herefter blendet med smør og ramsløg til en ret ramsløgsstærk puré, mens resten af tilbehøret blev til ud fra, hvad der lige gemte sig i mit eget køleskab. Det blev lidt stegt hjertesalat, hjemmelavede brødcroutoner på resterne af morgenmadens speltbrød fra Meyers bageri, lidt smørtsauteret broccoli samt kartofler, løg og rødbeder, som jeg bagte en time på et lage af salt.
Se, det var dejlig søndagsmad, som kun tog omkring en halv times reel arbejdstid at lave.
Sådan laver du lammemedaljoner med brocolli-ramsløgs-puré og saltbagte lækkerier
Til fire personer
Lammedaljoner
6-8 små lammemedaljoner
Salt og peber
Olie til stegning
Krydderurtestøv (jeg kan ikke huske, hvordan jeg lavede det, men opskriften er i Gastromands kogebog – men det kan sagtens undværes)
1. Tør medaljonerne godt i rent viskestykke. Drys dem med salt og peber
2. Varm olien op på en pande og steg medaljonerne 2-3 minutter på hver side ved høj varme.
3. Skær hver medaljon igennem en gang lige inden servering og vend stykkerne i krydderurtestøv.
Brocolli-ramsløgs-puré
1 broccoli
4-5 blade ramsløg
25 gram smør
Salt
Citronsaft
1. Del broccolien i små buketter (gem et par stykker til at sautere i smør). Skær stokken i små tern. Damp broccolibuketter og stok i en anelse vand ca. 10 minutter, til det er godt mørt.
2. Kom broccoli, smør, salt og ramsløg i en blender og blend godt. Kom evt. en smule af kogevandet ved. Smag til med salt og måske en anelse citronsaft.
Saltbagte kartofler, rødbeder og løg
8 små kartofler
2 rødbeder
2 løg
Masser af salt
1. Dæk bunden af et ildfast fad med omkring en halv centimeter salt. Vask kartofler og rødbeder rigtigt godt, tør dem og læg dem i salten. Gør det samme med de hele løg.
2. Bag i en 200 grader varm ovn i ca. 45 minutter – måske en time, afhængig størrelsen på rodfrugterne.
3. Børst forsigtigt salt af kartoflerne, gnid skrællen af rødbederne og fjern skrællen på løgene, som du skærer i kvarter. Skær rødbederne i mindre stykker.
Brødcroutoner
3-4 skiver godt surdejsbrød
2-3 spsk olivenolie
1. Skær brødet i tern.
2. Varm olien op på en pande og rist brødternene, til de er sprøde. Vend af og til rundt i dem, og pas på de ikke bliver sorte.
3. Tag dem af varmen og læg på fedtsugende papir.
Smørsauterede broccoli
8 små broccoli-buketter
1 psk smør
1. Smelt olien i en lille kasserolle og sauter broccolien ca. 2 minutter i smørret. Rør rundt undervejs.
Stegt hjertesalat
2 hele hjertesalat
Olie til stegning
1. Fjern de yderste blade på hjertesalaten og brug dem på et andet tidspunkt. Halver salatehovederne med en kniv.
2. Varm olien op på en pande og steg salaten med skæresiden ned 2-3 minutter, til der kommer lidt stegefarve på salaten.
Skriv et svar