Min udgave af verdens bedste grydebrød

Verdens bedste brød - Mikkel Bækgaards Madblog.jpg

Verdens nemmeste brød er det såkaldte grydebrød. Det er så utroligt nemt at lave og smager vildt godt. Det kræver bare en dej, der hæver natten over, en god gryde og smæk på varmen i ovnen. Faktisk er det så let, at jeg bager det stort set hver weekend – og det holder sig i øvrigt frisk længe.

Jeg bager brød næsten hver weekend. Og næsten hver gang bager jeg brødet efter den såkaldte grydemetode – også kendt som verdens bedste og nemmeste brød.

Princippet er ret så simpelt. En dej røres sammen – skal ikke engang æltes – sættes til at hæve natten over, og bages så næste morgen i en gryde.

Resultatet er meget velsmagende brød med en god skorpe og en saftig krumme, der holder brødet frisk længe.

Jeg har tidligere skrevet om verdens bedste brød her på bloggen, men her kommer der lige en opskrift igen. En af mine Instagram-følgere spurgte nemlig til opskriften, da jeg lagde ovenstående billede ud for nylig.

Sådan laver du verdens bedste grydebrød i min udgave

Angående mel, så bliver brødet rigtigt fint selv med helt almindeligt, kedeligt hvedemel. Men med godt og lidt grovere mel af fx spelt og ølandshvede, synes jeg at resultatet bliver endnu bedre (og brødet holder sig også bedre med disse meltyper).

Men sådan her gjorde jeg i fredags, da jeg satte dejen over – andre dage kan det variere lidt. Og det er det smukke med det her brød: Prøv dig frem, og brug det mel, du lige har i køkkenet, for nu du først har lært teknikken og har fået føling med den rigtige konsistens i dejen, kan du bare eksperimentere.

Dag 1 – om aftenen

Rør en lillebitte klump gær – ikke mere end størrelsen på en ært – ud i ca. halvanden liter koldt vand.

Tilsæt 1/3 speltmel og 2/3 ølandshvedemel lige så stille til vandet, mens du rører. Jeg ved ikke præcis, hvor meget jeg bruger. Dejen skal være sammenhængende, men ikke for tung i det. Den må godt være godt fugtig, men ikke decideret flydende.

Tilsæt en lille håndfuld salt (der skal faktisk en del salt i), når halvdelen af melet er kommet i.

Du skal ikke ælte dejen, men bare røre den sammen. Den lange hævetid får fint de glutenstrenge frem, du skal bruge, uden æltning (Og ja, du læste gluten – du ved det der farlige, farlige noget, som er et protein, som er din bedste ven når du bager og kun er farligt, hvis du rent faktisk lider af glutenallergi).

Lad dejen hæve tildækket med et fugtigt klæde natten over.

Dag 2 – om morgenen

Kom en gryde – gerne støbejern – med et passende låg ind i en kold ovn og tænd på 250 grader. Lad ovnen varme op og vær helt sikker på, at gryden er brændende varm. Er gryden ikke varm nok, kommer brødet til at sidde fast, og det gider du ikke.

Kom godt med mel ud på bordet og hæld dejen, der er blevet noget mere flydende i nattens løb, ud på bordet. Fold dejen et par gange om sig selv, så den er lidt mere fast i det.

Kom dejen op i gryden (pas på ikke at brænde dig) og kom låget på. Kom gryden ind i ovnen igen.

Bag i 30 minutter.

Efter de 30 minutter tager du låget af og bager yderligere 15 minutter uden låg.

Tag herefter brødet ud af ovnen og tag brødet op af gryden. Lad det køle af – gerne mindst en halv time inden servering, da det ellers er næsten umuligt at skære.

Det er sådan set det. Du kan i øvrigt også bruge en stegeso eller Römertopf i stedet for en gryde.

Så er det bare at spise brødet, og huske altid lige at spise den første skive med godt med smør på – før smør på helt friskbagt brød er noget af det bedste i verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier