Moselvine: I audiens hos Joh. Jos. Prüm
Da jeg tilbage i august var på vintur til Mosel var turens højdepunkt et besøg hos Joh. Jos. Prüm. Prüm er en af Mosel-områdets fineste og bedste vinproducenter, og her havde vi – mig og en række sommelierer og vinimportører – fået den ære, at besøge denne legendariske vinproducent, hvor vi blev inviteret indenfor af Katharina Prüm, som er fjerdegenerations vinmager på stedet.
Vi havde allernådigst fået lov til at presse en times smagning ind i hendes stramme program. Men trods den tætte tidshorisont kom vi igennem en sand perlerække af store og smukke vine fra de stejle skrænter ned mod Moselfloden.
Ærefrygt og andægtighed på forhånd
Det var med en vis andægtighed og ærefrygt, at vi ankom til stedet. Der var blevet meldt meget klart ud, at vi ikke kunne komme indenfor, før præcis det tidspunkt, vi havde aftalt. Og Jesper fra Theis Vin – som importerer Prüm til Danmark og havde lavet aftalen – jokede med, hvor beærede vi skulle føle os, og hvor stramt det hele ville være.
Derfor var vi alle en smule nervøse ved udsigten til Prïm-familiens enorme villa og hvordan det hele ville være, når vi endelig kom indenfor – når nu, vi var så heldige at få lov til at komme i audiens hos en af Tysklands førende vinproducenter.
Katharina Prüm fortæller om sine vine.
Indenfor i den store villa med udsigt til floden, skulle det dog hurtigt vise sig, at der intet var at være nervøs for. Også selvom vi blev placeret rundt om et stort bord i en fin stue i villaen, og vi måtte vente en stund, inden hovedpersonen Katharina dukkede op.
Det skulle nemlig vise sig, at Katharina hverken var snobbet, stram eller på nogen måde levede op til det billede, den jokende importør havde tegnet. Faktisk viste Katharina sig at være enormt sød, smilende og generøs. Og besøget endte med at være enormt hyggeligt – og naturligvis ganske velsmagende, for snart trak Katharina den ene store hvidvin op efter den anden for at forkæle vores vintørstige ganer – blandt andet årgang 2004, som var den første årgang Katharina stod for at producere sammen med sin far.
Helle Barnholt, restaurantchef på Restaurant Lieffroy i Nyborg dufter til de skønne dråber
Store vine på stribe og gode eksempler på terroir
Gennem vores timelange smagning kom vi igennem en hel perlerække af vine fra Prüm. Fra de unge, knap frigivne årgange, til ældre sager. Fælles for alle vinene var en stor elegance, der vidner om, at her bliver der lavet vin fra de bedste marker, af de bedste druer og af en de bedste producenter.
De unge vine var sprøde og delikate, de ældre havde større kompleksitet. Og her var det sjovt at opleve, at bare man gik få år tilbage, fx til 2007, fik vinene en virkelig skøn cremethed, der minder lid om fløde eller smørsmag. Og for mig var det en ekstra stor oplevelse at smage vine, som jeg aldrig selv kommer i nærheden af at få råd til at købe – fx koster den billigste Kabinett fra Prüm 250 kr. hos Theis Vin, hvilket er noget over det budget, jer har til rådighed.
I vinene fra Prüm var det også utroligt interessant at opleve, hvor meget det såkaldte terroir betyder for vinen. Vi prøvede således fx to vine, hvor druerne var fra samme årgang, høstet samtidig og fra to forskellige marker, der ligger lige ved siden af hinanden, og hvor jordbundsforholdene er de samme. Eneste forskel var vinklen på marken i forhold til solen. Og her gjorde denne forskel, at de to vine var ret forskellige i sødme- og syreudtryk. Og altså kun styret af, hvor meget sol, druerne har fået.
Den gyldne kapsel
Som den store finale fik vi også lov til at smage en såkald ‘goldkapsel’. Det er en vin lavet af de ekstraordinært gode druer fra en mark – og antallet af flasker med denne udmærkelse kan svinge meget fra år til år, afhængig af årgangens vejrmæssige kvaliteter. Disse flasker bliver udstyret med en gylden forsegling oven på proppen, så man kan se, at dette er en helt særlig flaske.
Således knappede Katharina en 2003’er op fra marken Wehlener Sonnenuhr, hvilket var intet mindre end en himmerigsmundfuld. Og selvom smagningen indtil da havde været hyggelig og afslappet, var det pludselig, som om den andægtighed, der indledte vores besøg for en stund vendte tilbage. For her, var det tydeligt, at vi fik lov til at smage noget ganske særligt.
Tak for audiensen
Det var en kæmpe oplevelse for mig at være i audiens sammen med alle disse kompetente vinfolk. Og selv hos erfarne vinindkøbere som Jesper fra Theis Vin var det tydeligt, at dette var en stor oplevelse. Han satte sig smilende hen til Katharine efter smagningen, så der kunne tages billeder, som var det et stort topmøde og en politisk aftale, der blev indgået her i den smukke villa ved Moselfloden.
Og for mig var det lærerigt, velsmagende og et spændende indblik i en eksklusiv vinverden.
Mikkels Madblog var inviteret til Mosel af Tysk Vinkontor og Deutsche Weininstitut
Skriv et svar