Oksehaleragout – kødsovs på den ekstra gode måde

Kødsovs af oksehaler - oksehaleragout

Oksehaler skal have lang tid, men de bidrager med en intens smag. Denne oksehaleragout – eller kødsovs af oksehaler om man vil – er rigtig simremad, der smager fantastisk. Nyd ragouten med enten kartoffelmos eller med god, gerne hjemmelavet, pasta.

Egentlig har jeg et lidt traumatisk forhold til oksehaler. Min mor lavede af og til oksehalesuppe, da jeg var barn, og det kunne jeg ikke lide. Dengang i hvert fald, for i dag er jeg sikker på, at jeg vil elske den intense smag af kød, der har simret i mange, mange timer med masser af kraft i smagen og en vidunderligt trevlende tekstur. Men jeg tror faktisk ikke, at jeg har fået det siden min barndom.

Nå, men fortidens sære ideer skal jo ikke holde en tilbage, så da jeg for nylig faldt over oksehaler i Irma, købte jeg en ordentlig omgang. Dem tog jeg med hjem for at lave den totale luksusudgave af en oksehaleragout – altså kødsovs – som her skal simre en 4-5 timer, til kødet falder af benene og du har en mest vidunderlige kødsovs.

Jeg serverede min okshaleragout med en mos af kartofler og persillerødder, men dem smager faktisk endnu bedre – viste det sig et par dage senere – med en virkelig god pasta og rigelige mængder parmesan og friskkværnet peber oven på. Og husk i øvrigt, at det her er en af den slags retter, der bliver endnu bedre dagen efter, når oksehaleragouten har stået og hygget sig i køleskabet. Så smager den bare ekstra godt og intenst.

Opskrift: Sådan laver du oksehaleragout – kødsovs i luksusudgaven

Til 4-6 sultne voksne

1,5-2 kilo oksehaler, med ben og det hele
4 gulerødder
2 løg
2 stængler bladselleri
2 laurbærblade
2 dåser flåede tomater
1 håndfuld tørrede svamoe (jeg brugte karl johan – du kan også bruge friske, fx champignon eller skovens svampe)
Friske, varmeresitente krydderurter, fx salvie, rosmarin, persille og timian
1/2 l rødvin
En god oksefond – eller vand – til det dækker
2 spsk sukker
1 spsk salt
Olie til stegning

1. Varm et par spiseskefulde olie op i en stegegryde. Brun oksehalestykkerne rigtigt godt af. Gør det i flere omgange. Tag stykkerne op.

2. Hak løget groft. Skræl gulerødderne og skær dem enten i små tern eller riv dem. Hak også bladselleri godt. 

3. Sauter grøntsagerne i fedtet i bunden af gryden, til løgene begynder at blive klare og gennemsigtige.

4. Tilsæt oksehalestykkerne igen sammen med laurbærblade, tørrede svampe, flåede tomater, rødvin og en god bouquet garni af de friske krydderurter (saml dem i en buket og bind dem sammen med bomuldssnor – så er de nemme at fiske op igen senere). Hæld oksefond eller vand på, indtil alt er dækket nogenlunde af væske. (Bruger du friske svampe, så rens dem godt, skær dem i stykker og rist dem godt i olie, inden du kommer dem i retten.)

5. Tilsæt også salt og sukker.

6. Lad raguouten simre ved lav varme i 4-5 timer – gerne længere – indtil kødet er smørmørt og er lige ved at falde af benene.

7. Tag oksehalestykkerne op og lad dem køle lidt af, så de er til at holde ud at røre ved. Pil kødet fra benene og kom det tilbage i gryden.

8. Kog yderligere ind en halv til en hel time, til raguen har en konsistens, hvor den føles mere fast en flydende. Fisk din buket af krydderurter op – og ligledes laurbærbladene, hvis du kan finde dem

9. Smag til med ekstra salt.

10. Server med moste rodfrugter eller den bedste pasta, du kan finde. Drys evt. med revet parmesan eller frisk persille. Og husk at drikke en god rødvin tikl, meget gerne en barolo eller lignende.

Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier