Restauranter i Gent i Belgien – to anbefalinger
Den Belgiske by Gent er ikke videre kendt på vores breddegrader. Men det er ærgerligt, for byen er virkelig smuk, og maden er god. Jeg besøgte for nylig to fremragende restauranter i Gent, der på hver sin måde er værd at besøge. Det var den grøntsagsorienterede Lepelblad med mange små retter til frokost og den forrygende Karel De Stoute til aften, hvor kreativ gourmetmad bliver serveret til gode priser.
Kender du den belgiske by Gent? Sikkert ikke, og det er ærgerligt. Gent er nemlig en vanvittigt smuk by, der på mange måder er en mindre turistet og mere levende udgave af legendariske Brugge. Her er gamle købmandshuse i hobetal, smukke kanaler og et rigt studieliv.
Jeg besøgte for nylig Gent på en pressetur, og der havde jeg to virkelig gode måltider på samme dag. Og derfor får du her to hurtige anbefalinger til restauranter i Gent. Byen fyldt med mad, og især det moderne grøntsagskøkken står stærkt. Gent er nemlig en rigtig hipsterby i gamle omgivelser, hvor vegetarmad og et grøntsagsbaseret køkken har det rigtig godt. Den kaldes også Belgiens vegetarhovedstad.
Gent ligger i øvrigt kun 45 minutters togtur fra Bruxelles – så er du i Bruxelles, så tag en dags tid eller to til Gent også – og fortsæt eventuelt også til Brugge, en kort togtur længere mod vest.
Læs om Lepeblad: Grøntsager og småretter
Læs om Karel De Stoute: Tårnhøjt niveau hos belgisk køkkenrebel
Mere om Belgien?
Læs i min reportage fra et spændende gourmet-marked i Brugge og
lidt om verdens måske mest kreative chokolademager i Brugge.
Lepelblad: Velsmagende småretter fyldt med grøntsagsglæde
Til frokost besøgte vi Lepeblad, en sådan dejlig moderne restaurant i centrum af Gent, hvor grøntsager og småretter spiller hovedrollen. Lokalet er rustikt på sådan en berlineragtig måde, hvor nærhed til råvarer, genbrugsmøbler og comfort food uden de store dikkedarer er i fokus.
Kortet byder på en række forskellige enkle retter som salater, vegetartacos og carpaccia. De står alle i omkring 13-14 euro stykket. Man kan vælge en eller flere eller gøre, som vi gjorde: Få syv forskellige retter serveret på fade for 38 euro pr. person – og så kan man roligt sige, at der er comfort food i store, farverige og velsmagende mængder.
Her var blandt andet belgiske udgaver af smørrebrød med sild, kartoffelsalat og tatar. Der var en yderst velsmagende carpaccio, en gryderet og de førnævnte tacoskaller med guacemole og kål. Virkelig lækkert og med en skøn afslutning af cremet chokolademousse.
Er du i byen og trænger til frokost uden for mange dikkedarer, så kig forbi Lepelblad. www.lepelblad.be
Tomatsalat med buratta-ost.
Tacos med kål og guacemole
Carpaccio med oliven og sennepskorn
Karel De Stoute: Tårnhøjt niveau hos belgisk køkkenrebel
Middagen om aftenen fik vi fornøjelsen af at spise hos Karel De Stoute i et af byens nyhippe kvarterer – sådan et nedslidt kvarter, der for tyve år siden var helt yt, men nu er totalt på vej tilbage fyldt med kunstnere og gode restauranter.
I et elegant og stramt – nærmest nordisk – lokale holder restauranten til, hvor køkkenchefen Thomas De Muynck er en af de såkaldt Young Kitchen Rebels. Det er en flok unge belgiske kokke under 35 år, der hvert år udpeges af Visit Flanders, og som laver god mad på moderne måder og som forpligter sig til at servere mad til ekstra gode priser til unge under 30 – et meget sympatisk projekt, der skal lokke flere unge ud at spise.
Og huhej for et et niveau, vi oplevede her. Officielt en fire retters menu, der endte ud med snacks og det hele i ti skarpe serveringer – og som til en pris på 58 euro for menuen og 30 euro for vinmenuen var intet mindre end et røverkøb. Vi taler altså 660 kroner for et måltid inklusiv vin, hvor det meste er af virkelig høj klasse og der er rigeligt at smage på.
De indledende snacks med blandt andet indbagte svampe duxelle, en legesyg forårsrulle og matjessild lagde hårdt fra start.
Men de to højdepunter var dels en tomattatar med buratta-ost samt jomfruhummer i to serveringer. Her var især første del af jomfruhummeren med avocado, radisser og en karrygranite (ja, det lyder bizart) helt i vinkel – og det samme kan siges om tomattataren, hvor umami, sødme og syre gik perfekt i balance og havde en næsten kødagtig smag (hvad er det i øvrigt de der belgiere kan med tomater, jf det belgiske topgourmetbesøg for nylig på Studie i København?
Desserten med jordbær, rabarber og hyldeblomst var i øvrigt også et studie i sommer på en tallerken.
Så tøv ikke med at tage en aften på Karel De Stoute, hvis du er på de belgiske kanter. Det er value for money, som man siger.
Pakker med svampe duxelle
Frække små forårsruller
Forrygende tomattatar med buratta
Jomfruhummer med avocado, radisser og karrygranite – fremragende
Sommer på en tallerken – jordbær, rabarber og hyldeblomst
Mikkels Madblog var inviteret til Belgien af Visit Flanders.
Skriv et svar