Skovmærkeis med bagte rabarber og crumble
Rabarber og den velduftende skovurt skovmærke har perfekt sammen. I denne forårsdessert mødes disse i herlig forening – skovmærken i en parfumeret is og rabarberne som bløde og bagte. Og så får det hele et sprødt indspark fra lidt crumblekage.
Lige nu blomstrer skovmærken ude i min skov. Det er herligt, for det er en ægte forårsting, som gør mig så glad. Skovmærke er en lille urt, der vokser overalt i vores skove, og som har den her parfumerede duft og smag af urter, vanilje og mandler – en smag, der gør den perfekt som smagsgiver i fx desserter eller snaps . Det skyldes blandt andet et højt indhold af kumarin – det samme stof, som også er med til at give kanel sin smag.
Skovmærke er allerbedst lige før eller når, den blomstrer. Så lige nu er det bare om at komme ud og plukke – den er ganske gratis, der er masser af den, og den er ikke ret svær at finde, når du først har lært at genkende den.
Og når du så har plukket en masse skovmærke, kan du jo passende lave en is med den. Den søde, parfumerede is er nemlig en perfekt ledsager til en anden vidunderlighed her fra foråret, nemlig rabarber med deres friske syrlighed.
Opskrift: Sådan laver du skovmærkeis med bagte rabarber og crumble
Til 4-6 personer
Skovmærkeis
1 håndfuld skovmærke – gerne med blomster og det hele
2,5 dl piskefløde
2,5 dl sødmælk
5 æggeblommer
110 g sukker
1. Kom fløde og mælk i en gryde sammen med skovmærke. Varm det langsomt op til kogepunktet. Lige, når det begynder at boble, tager du gryden af varmen.
2. Kom den varme fløde-mælk i en blender sammen med skovmærken og blend rigtigt godt. Si herefter mælke-fløden tilbage i gryden, så de små stykker skovmærke ikke kommer med.
3. Pisk æggeblommer og sukker grundigt, så sukkeret bliver opløst.
4. Varm den siede mælkefløde op igen, så det næsten koger. Hæld den forsigtigt over i skålen med æggeblommer og sukker og rør godt rundt. Hæld det hele tilbage i gryden.
5. Varm forsigtigt iscremen op under piskning, indtil den første boble begynder at vise sig og cremen tykner. Tag den straks fra varmen.
6. Kør iscremen på en ismaskine, til den er tyk og cremet og softiceagtig, og kom den herefter i fryseren til yderligere indfrysning. Du kan også godt lade være med at køre cremen på en ismaskine, men så er det ud og røre hver halve time, mens isen fryser – og det gider du ikke rigtigt, og resultatet bliver ikke så godt. Så skynd dig ud at købe en ismaskine, hvis du ikke har en.
Bagte rabarber
500 g rabarber
200 g sukker
1. Rens rabarberne og skær dem i passende stykker. Kom dem på et stykke bagepapir i et ildfast fad og drys sukkeret over.
2. Bag rabarberne ved 175 i ca. 20-25 minutter, til de er møre, men ikke er splattet helt ud. Lad dem køle af.
Crumblekage
100 g blødt smør
1 håndfuld mandler
50 g sukker
125 g fuldkornsmel (eller alm hvedemel)
1. Hak mandlerne groft.
2. Kom alle ingredienserne i en skål og ælt godt sammen.
3. Kom crumbledejen ud i et lag på ca. 1 cm tykkelse på et stykke bagepapir og bag den i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter til crumblen er let gylden. Lad den køle af – så bliver den også mere sprød.
Servering
1. Kom bagte rabarber nederst i en tallerken sammen med et par skefulde af den rabarbersirup, der bliver dannet, når rabarberne bliver bagt.
2. Kom et par stykker crumble ved og smuldr evt. lidt, så du også får lidt krummer.
3. Slut af med en kugle skovmærkeis og pynt evt. med lidt skovmærke eller skovmærkeblomster.
Velbekomme!
Del dette:
- Anders til Nomas vildtsæson: Nu med comfort food og mere smag
- Mikkel til Bolo do Caco – Lækkert pandebrød fra Madeira
- Maria til Bolo do Caco – Lækkert pandebrød fra Madeira
- Dines til Fasan med jorskokke-asparges-pure, grønne asparges og ærter
- Mikkel til Mandelkage og mandelis fra Mallorca – helt simpelt
- Bolo do Caco - Lækkert pandebrød fra Madeira
- Cremet æblesorbet - ganske nemt
- Jordskokke-panna cotta med rygeost, stenbiderrogn og hesterejer
- Min udgave af verdens bedste grydebrød
- Vegetarburger - fuld af smag
- Fasan med jorskokke-asparges-pure, grønne asparges og ærter
- Ideer til nytårsmenuen
- Pæresuppe - retten der ændrede mit liv
- Lynstegte GRØNsager i soja og lime
- Ultranemt og billigt fladbrød
Skriv et svar