Ultimativ vegetarlasagne – smager som kød
Denne vegetarlasagne er spækket med smag fra svampe og valnødder, så den smager stort set som en lasagne med kød i.
Mine børn elsker lasagne, men de har det med at rynke lidt på næsen, når jeg foreslår, om ikke vi skal lave en vegetarversion. Vi er ellers godt i gang med at skære ned på forbruget af oksekød, men når det kommer til stykket, er de altså ret skeptiske overfor vegetarretter – også selvom vi sammen har set Vores Planet på Netflix, og vi er enige om, at vi skal forsøge at være mindre klimabelastende. Det var nemlig en hård omgang for dem at se.
Men denne variant af en vegetarlasagne holder hundrede – både hos voksne og børn. Tricket er at pakke den med umamismag fra svampe, auberginer, valnødder og sojasauce og så koge ‘kødsaucen’ nok sammen til, at alle smagene bliver integrerede. Det giver en virkelig dyb smag og en konsistens, der minder ret meget om kød – og som smager virkelig godt og tilfredsstillende, også når man som mig og resten af familien elsker smagen af kød, men gerne vil passe lidt mere på planeten.
Den vegetariske ‘kødsauce’ – basen til en god vegetarlasagne
Efter at have lavet en del vegetarretter på det sidste, har jeg fundet frem til en metode, der får rigtigt meget umamiu og bund frem i smagen – en bund, der ellers kan være svær at ramme i mange vegetarretter.
Ideen er at stege finthakkede svampe, til de er godt brune og karamelliserede, for så at tilsætte hakkeede valnødder og lade dem stege lidt videre. Og så endelig tilsætter man sojasauce (meget gerne en variant, der er smagt til med svampe – fx denne her sojasauce), som så får lov til at karamellisere yderligere.
Det giver en dyb og intense kødagtig substans, som er perfekt som base til en vegetarisk bolognese eller en vegetarburger, som jeg også lavede for nylig.
Herefter kan blandt andet auberginer skåret i bittesmå tern bidrage med både smag og konsistens.
Opskrift: Sådan laver du vegetarlasagne
Til 4 personer
Vegetarisk ‘kødsauce’
600-700 g svampe (jeg brugte en bakke champignon samt lidt vilde svampe fra skoven – men ren champignong er også fint)
2 håndfulde valnødder
3 spsk sojasauce (meget gerne med svampesmag)
1 stort løg
3 gulerødder
1 bundt bladbeder eller sølvbeder (kan sagtens undværes – eller erstattes af lidt revne rodfrugter eller rødbeder)
1 aubergine
2 dåser flåede tomater
1 spsk sukker
1 spsk salt
1 dl hvidvin
2 spsk hakket salvie
2 spsk hakket rosmarin
Olie til stegning
1. Rens og hak svampene så fint som muligt. Hak også valnødderne så fint som muligt, uden de bliver til støv eller decideret valnøddemel – valnødderne er med til at give struktur og konsistens i lasagnen.
2. Varm olien op på en pande ved høj varme. Steg svampene i olie, til de er godt karamelliserede – 5-10 minutter. Tilsæt valnødderne og steg videre i ca. 5 minutter. Tilsæt sojasauce og lad det koge helt ind rundt om svampe og valnødder. Smag gerne på det hele og nyd, hvor intenst det smager. Den her blanding kan du også bruge som fyld i fx madpandekager.
4. Hak løget fint og riv gulerødderne. Skær bladene af bladbederne og gem dem til senere. Hak stænglerne fra bladbederne fint. Skær auberginen i bittesmå tern – jo mindre, jo bedre.
5. Varm olie op i en gryde og svits løget til det bliver gennemsigtigt. Tilsæt Revne gulerødder, bladbeder og aubergine og steg videre et par minutter.
6. Tilsæt hakkede tomater, hvidvin, sukker og salt. Hak rosmarin og salvie og tilsæt det. Kog sauvcen mindst en halv time, gerne mere. Smag gerne til med yderligere salt, sukker og evt. lidt mere soja, så du er sikker på at have en sauve spækket med smag. Mangler saucen syre, så tilsæt til balsamico eller vineddike.
Tip: Du kan også sagtens servere saucen med friskkogt pasta eller komme masser af kogte bønner i, så du har en mættende bønnegryde i stedet.
Bechamel-sauce med ost (teknisk set en mornay-sauce)
1/2 liter mælk
50 hvedemel
50 g smør
1 tsk revet muskatnød
30 g parmesan eller grana padano
Salt og hvid peber
1. Smelt smørret i en gryde. Riv muskatnødden fint, når smørret er smeltet og kom al mel i på én gang. Rør godt rundt og opbag melblandingen et par minutter ved svag varme.
2. Tilsæt mælk (der med held kan være varm) og pisk grundigt, mens saucen varmer og tykner. Lad saucen koge mindst fem minutter, gerne mere, så melsmagen forsvinder. Smag til med salt.
3. Tilsæt reven parmesan og og rør godt rundt, til osten er smetet.
Samling af vegetarlasagnen
1. Steg bladene fra bladbederne et par minutter på en pande i smør eller olie, så de falder sammen ligesom spinat.
2. Lav lag i et smurt form af skiftevis lasagneplader, vegetarisk ‘kødsauce’ og bechamel-lsauce. Læg også de sauterede bladbeder i et lag. Slut af med et lag bechamel-sauce.
3. Bag i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter.
Tip: Lad gerne lasagnen stå lidt inden servering, så er den nemmere at skær ud. Og server gerne med en god salat, fx med revet kål med en dressing på sesamolie, soja og balsamico.
Velbekomme!
Skriv et svar